lördag 20 augusti 2011

Trolltema

Nu var det dags för min andra doptårta, eller två tårtor blev det faktiskt.

Jag fick en beställning här genom min blogg och var jättenervös för hur jag skulle göra tårtorna. Jag hade en bild i huvudet men det  kanske inte var samma bild som dem som hade beställt tårtorna hade.

Jag fick helt fria händer. De enda önskemålen var att det skulle vara trolltema och att tårtorna skulle ha rött och turkost i sig.

När jag skulle beställa sugarpasten fick jag panik för då upptäckte jag att tårtaffären där jag beställer allt ifrån, hade stängt hela veckan. Så för första gången fick jag färga min egen mmf med röd färg. Var livrädd för jag hade hört att det skulle vara jättesvårt. Men det gick hur bra som helst så nu kommer jag inte köpa den färdigfärgade fler gånger.


Tårtorna består av ljusa tårtbottnar. Fyllning ett är blåbärsmousse, och fyllning två är vit chokladmousse. Sen spacklade jag hela tårtorna med smörkräm smaksatt med citron.




Locken är gjorda av mmf och dekorationerna är gjorda av sugarpaste och modelleringspasta.






Till Karl-Johan svampen testade jag att för första gången använda rice krispies treat. Jag hittade receptet till det på Erikas sida. Fungerade bra till hatten som skulle vara lite bucklig som en riktig svamp. Men om ytan ska vara slät vete sjutton hur man ska göra.

Det beställdes också cupcakes som skulle gå i turkos och rött. Med trolltema så kändes det som att små flugsvampar skulle kunna passa.



Jag bakade blåbärsmuffins och gjorde en vit chokladfrosting till det. Flugsvamparna är gjorda i sugarpaste.


5 kommentarer:

  1. Åh, vad söt! Tårtan är ju helt underbar. Och cupcakesen men den lilla svampen på är ju för gulliga. Blåbärsmuffins är ju så gott.

    SvaraRadera
  2. Otroligt söta och fantasifulla tårtor!

    Rice krispies... är det gott att äta... eller plockas svampen (i detta fallet) av när det är dags att hugga in i tårtan?

    SvaraRadera
  3. Tack Erika. Det var två riktigt roliga tårtor att göra. Eftersom jag är svampkonsulent så är ju tårtor med svamptema särskilt välkomna. Men jag tänkte fråga dig om det här med rice crisp. Jag såg din fina tårta med hjärtat på och tänkte att jag skulle prova det till mina svamphus. Men jag tog vanliga rispuffar för jag visste inte vad rice crisp var för något. Men sen hittade jag flingor som heter så. Är det dom som du använde? För puffat ris gick ju inte att få slätt. Nu gjorde det ju ingenting när ytan ändå skulle vara lite bucklig men om det ska vara slätt så funkar det ju inte. Vad var det du använde till ditt hjärta?

    SvaraRadera
  4. Tack snälla Maria.

    Kolla mitt inlägg till Erika. Jag är inte helt säker på att det skulle vara puffat ris. Men till din fråga om man kan äta det så är svaret ja. Och det var gott också =) Sen vet jag inte om man kanske sätter tänderna i en sån stor svamp men vill man så kan man. Jag gjorde små bitar av smeten med det puffade riset och åt som godis. Man smälter mashmallows (eller hur det stavas) och har i riset. Kolla i Erikas sida, hon förklarar jättebra, det var där jag tog receptet.

    SvaraRadera
  5. Aha, jag hade fått för mig att det var färdiga klibbiga "kakor" som man köpte - men nu vet jag bättre :-)

    Tur att internet finns, det sprudlar ju av bra tips och idéer som man kan lära sig av.

    Tack.

    SvaraRadera